info@kave-sveta.si+386-40-164-021
Rebrca v kavni omaki…odlično 5

Rebrca v kavni omaki…odlično 5

januar 21, 2017 Slani recepti
Ko pomislimo na kavo, vedno pomislimo na vročo skodelico opojne črne tekočine. Predstavljamo si zajtrk s kavo in rogljičkom ali dober tiramisu.

Kava je vsestranska.

Kaj če na kavo pogledamo kot na začimbo in sladkor zamenjamo s soljo? Kaj če kavo namesto v sladkih jedeh uporabimo v slanih? Nastane odlična jed v kateri se prepletata vino in kava.
Seveda lahko dobro kavo ponudimo po večerji vendar zakaj ne bi enkrat svoje mesto našla v glavni jedi?
Za gurmansko večerjo potrebujemo:
  • 600g govejih reber
  • 1dcl rdečega vina
  • ½ dcl kave Arabusta Brazilija
  • Sol, poper, rožmarin, sladka paprika v prahu
  • Žar omaka
  • Tabasco omaka
  • Čebula
  • Strok česna
  • Krompir
Postopek je kar se da preprost. Umazali bomo le dve posodi, eno za krompir in eno za glavno jed. Pa začnimo.
Rebra očistimo in jim odstranimo odvečno maščobo. Dobro jih natremo s soljo in poprom, popečemo z vseh strani ter odstranimo s posode. V isti posodi nato popražimo še česen in čebulo, zalijemo z vinom in prevremo. Dodamo Tabasco omako, kavo in začimbe, premešamo ter vrnemo rebra. Prilijemo toliko vode, da so rebra prekrita, deciliter ali dva.
Zakaj smo izbrali kavo Arabusta Brazilija? Ker je nežna in kremasta ter hkrati dovolj močna, da pusti omaki priokus kave.
Zmanjšamo temperaturo ter kuhamo okoli 2 uri in pol, dokler se rebra ne razpustijo. Medtem skuhamo krompir in naredimo pire. Ko so rebra skuhana jih odstranimo in precedimo omako. Dodamo žlico žar omake ter omako prevremo, da se zgosti.
Postrežemo, pojemo in si obliznemo vseh deset prstov.

Dober tek kavoljubci!