info@kave-sveta.si+386-40-164-021
Hrustljava ribezova pita

Hrustljava ribezova pita

avgust 16, 2017 Ob kavi

Vsak potrebuje preverjen recept za krhko testo. Temu lahko dodamo različne začimbe kot na primer vaniljo ali limonino lupinico in s tem popolnoma spremenimo okus pite. Del moke lahko tudi spremenimo s kakavom in se prepustimo čokoladnemu razvajanju. Če vam ostane kaj testa ga preprosto zavijte v folijo in zmrznite.

Za testo potrebujemo:

  • 250 g moke
  • Ščepec soli
  • 125g masla
  • 50g sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • Hladno mleko

Pa začnimo…

Testo lahko zamesite na roke ali uporabite mešalnik. Najprej zmešamo moko, sol in sladkor. Če boste uporabili različne začimbe jih dodajte zdaj. Sledijo kocke masla. Vgnetemo jih v moko ter dodamo jajce in malo mleka. Pomembno je, da se sestavine povežejo in združijo v kroglo. Pomembno je, da krhkega testa ne gnetemo preveč saj lahko hitro postane elastičen in žvečljiv.

Pomembno je, da testo počiva v hladilniku vsaj pol ure. Na pomokani površini ga razvaljamo in z njim obdamo pekač. Z vilicami ga preluknjamo in za pol ure postavimo v zamrzovalnik. Medtem segrejemo pečico na 180°C in pito slepo pečemo okoli 10 min.

Vas zanima kaj je slepa peka? S peki papirjem obdamo testo vse do roba ter notri stresemo riž ali stročnice.

Po 10 minutah odstranimo riž in ponovno vrnemo testo v pečico še za 10 minut, dokler ne postane zlato rjave barve.

Dovolj o testu…

Če želite narediti ribezovo pito, po 10 minutah slepe peke dodajte ribezov nadev.

Mi ga naredimo tako, da svež ribez (lahko tudi zmrznjenega) zmešamo s pol lončka želirnega sladkorja in vrečko vaniljevega sladkorja. Če ste sladkosnedi dodajte še malo navadnega sladkorja. Ribezu lahko dodate še malo limonine lupinice. Seveda lahko ribez zamenjate za katero koli sadje. Ribez smo nato umešali v skutino zmes, ki smo jo pripravili tako, da smo 100g skute zmešali z jajčkom in pol skodelice sladkorja.

Pito ohladite in postrezite.

Dober tek.