info@kave-sveta.si+386-40-164-021
Pustni krofi iz pečice

Pustni krofi iz pečice

februar 13, 2018 Ob kavi

Sestavine za 8 krofov premera 8 cm

  • 300 g moke
  • pol kocke kvasa
  • 150 ml mleka
  • 30 g masla
  • 40 g sladkorja
  • 1 žlica ruma
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • Marmelada
  • Jajce
  • Sladkor v prahu

 

Pust debelih ust, nas v februarju pričaka s polno mizo dobrot in polno mizo krofov. Letos smo se odločili, da naredimo lažjo verzijo pustnih krofov. Brez olja torej brez cvrtja. Juhejjjj. Če vas to ne mika, si poglejte kako smo lani naredili prave pustne krofe.

Kvašeno testo zamesimo kot običajno. V 50 ml mlačnega mleka nadrobimo kvas in dodamo žličko sladkorja. Počakamo, da naraste. Medtem mleko, sladkor, maslo in sol segrejemo, da se sestavine dobro zmešajo in maslo stopi. Ko smo to naredili dodamo rum.

V skledo presejemo moko s ščepcem soli, naredimo vdolbino ter vanjo zlijemo zmes mleka in ostale sestavine, jajce in dvignjen kvas. Moko presejemo zato, da bo testo bolj rahlo in lažje vzhajalo. Z leseno žlico zgnetemo testo. V kolikor je testo premokro dodamo še moko. Testo pustimo počivati, da se dvigne za dvakratno količino. Naj bo na toplem in pokrit s krpo.

Sedaj se začne zabaven del…

Testo stresemo na pomokano površino in ga razvaljamo na debelino 1 cm.

Vzamemo okrogel model za krofe ali kar kozarec in naredimo 16 krogov.

Rob krogov premažemo z beljakom in v 8 krogov dodamo marmelado.

Krofe pokrijemo s praznimi krogi in zgornjo ploskev premažemo z jajcem.

Pustimo jih vzhajati še kakšne pol ure, in jih nato položimo v pečico na 175°C, da lepo porumenijo.

Okoli 20 minut. Pečene pustimo, da se popolnoma ohladijo in jih nato posujemo s sladkorjem v prahu.

Dober tek…