info@kave-sveta.si
30%off

Ni na zalogi

Arabusta Etiopija 100g

4,23  2,99 

Okus in aroma:

  • Lahkotna, aromatična kava
  • Cvetlična, sadna, zeliščna aroma
  • Vonj in priokus po ingverju, klinčkih in kardamomu

Vrsta kave:
  • 100% Arabika

Ob naročilu nam sporočite kakšno mletje kave želite: v zrnih, grobo mleta za pripravo v moka lončku ali fino mleta za kuhanje turške ali filter kave. Če nam ne sporočite, vam pošljemo kavo v zrnju.

Šifra: etiopija Kategoriji: Oznake:
Deli:

Mešanica najboljših kavnih zrn, vrste arabika, iz Etiopije. Okus je prilagojen izvoru kave tako, da vas že ena skodelica odpelje na drug konec sveta. Kavne plantaže se nahajajo v višjih predelih Etiopije. Kava pa je pridelana po naravni, mokri metodi, kar omogoča razvoj bolj čiste in uravnotežene arome. Vrsta Sidamo ima okrogla, majhna do srednje velika zrna. Čistost kave se izraža v posebni aromi, kjer se mešajo cvetlični, sadni in zeliščni podtoni. Posebnost kave je vonj po ingverju, klinčkih in kardamomu, ki se lepo dopolnjuje z lahkotnostjo in aromo ter v ustih pusti sadni priokus.

Izvor kave

Etiopija velja za rojstni kraj kave. Domneva se, da je bila kava odkrita v Etiopiji v devetem stoletju. Danes je več kot 12 milijonov ljudi v Etiopiji, vključenih v pridelavo in nabiranje kave, le ta pa ostaja osrednji del etiopske kulture.

Tradicija pitja kave v Etiopiji

Kava, pridelava, priprava in pitje kave v Etiopiji igra še danes pomembno vlogo. Okoli kave je povezana tudi pomembna slovesnost, ki se začne s pripravo sobe za obred. Ženska, ki opravlja obred potrese tla s svežimi travami in rožami, s kadilom odžene zle duhove in nad vročo žerjavico postavi črno glineno posodo za kuhanje kave, napolnjeno z vodo.

Na veliki segreti voku podobni ponvi očistijo pest zelenih kavnih zrn in jih počasi prepražijo. Pri praženju se razvije močna aroma, ki je pomemben del slovesnosti. Z lesenim možnarjem strejo kavna zrna, ki jih počasi prevrejo v vodi. Kavo z višine, v enem curku, nalijejo v keramične ali steklene skodelice brez ročajev.

Postrežejo jo trikrat, temu pravijo abol, tona in baraka. Vsaka nadaljna skodelica kave pa je šibkejša. Znano je, da vsaka skodelica kave preoblikuje duha, tretja pa blagoslovi tistega, ki jo pije.

Teža100 kg
Podobni izdelki