info@kave-sveta.si
Kenijska kava

Kenijska kava

16. marec, 2017 Kavoblog

Pridelovanje kave v Keniji

Od vseh sodobnih pridelovalk kave, je Kenija nedvomno najbolj univerzalno občudovana. Gojenje kave so tej državi večinoma čaje pivcev predstavili šele Britanci, leta 1900. Po osvoboditvi je Kenija nadaljevala z visokim standardom pridelovanja kave, z uporabo najnaprednejših tehnik pri odstranjevanju kavnih jagod in sušenju

Zakaj so torej Britanci v Keniji videli državo, ki lahko postane ena izmed najboljših pridelovalk kave? Prav gotovo zaradi pokrajine. Kenijska kava ima to prednost, da je gojena na visokih nadmorskih višinah. Rdeče-oranžna vulkanska prst, zmerno podnebje in ekvatorialna sončna svetloba prispevajo k sadni in vinski aromi kave ter jo naredijo eno izmed najboljših, gurmanskih kav na svetu.

Gojenje in zorenje kenijske kave

Glavno rastoče področje se razprostira južno od pobočja 17.000 metrov visoke gore Kenija, skoraj ob glavnem mestu Nairobi. Obstajajo tudi manjše plantaže kave na obronkih gore Elgon, na meji z Ugando.

Kava zacveti po deževnem obdobju, v marcu in aprilu ter zori v obdobju od maja do julija in nato ponovno v septembru in oktobru. Dokončno dozori med oktobrom in decembrom.

Kenijska skodelica kave

Kenijska kava je tako uravnotežena kot tudi izjemno kompleksna kava. Močna, vinska kislost je zavita v sadno sladkobo. V skodelici pa se odraža čistost kave. Prisotne so note limoninih citrusov ter popra. Le te lepo zaokroži aroma robide. Kenijska kava pusti v ustih suh vinski priokus.

 

 

  • Regija: Kenija
  • Nadmorska višina pridelave: 1700 – 1800 metrov
  • Vrsta: Arabika
  • Žetev: november – december
  • Metoda: mokra, sušeno na soncu na dvignjenih podstavkih
  • Aroma: sveža, cvetlična
  • Okus: bergamotka, jagodičevje, limonina trava
  • Jagoda: bogata, težka
  • Kislost: čista

Zanimiva dejstva

  • Kenija je 16 največja pridelovalka kave na svetu.
  • V letu 2015 so proizvedli več kot 47 milijonov kilogramov kave.
  • In izvozili 94 % kave.