info@kave-sveta.si
Enostavni pustni krofi

Enostavni pustni krofi

28. februar, 2017 Ob kavi
Prišel je februar in z njim pust. Ker se letos ne bomo našemili v veliko skodelico kave, si jo bomo raje privoščili ob krofu. Ob peki krofov vedno postanemo malo živčni, saj dokler jih ne ocvreš ne veš ali bodo uspeli. Tokrat so bili popolni.

Pust hrust, krofov polnih ust…

Za enostavne pustne krofe potrebujemo:

  • 1/2 kg namenske moke za krofe
  • 2 žlici sladkorja
  • Ščepec soli
  • 4 rumenjaki
  • 2,5 dl mleka
  • 0,02 dl ruma
  • 1 dl olja
  • 1 kocka kvasa
  • lupinica ene limone
  • 1 vanilin sladkor
2 namiga, katera morate upoštevati sta: kvas ne sme priti v stik s soljo ter mleko naj bo toplo. Pa začnimo.
Vse sestavine zamesimo v gladko in mehko testo, da se testo ne prijema na roke in se ustvarjajo mehurji. Ker je to poenostavljen recept, bomo spustili dvojno vzhajanje in še par korakov vmes.
Nadaljujmo kar z oblikovanjem krofov. Naredimo kroglice-krofe, vsaka naj tehta okoli 8 dag. Položimo jih na pomokan prt, pokrijemo in jih pustimo vzhajati eno uro.

Čas za cvrtje.

Položimo jih v olje, pokrijemo, po treh do štirih minutah odkrijemo, obrnemo in ocvremo še na drugi strani. Napolnimo z marelično marmelado, posladkamo, zagrizemo v krof in pojemo še dva.

Katero kavo priporočamo zraven? Tisto, ki vam najbolj paše. Pust je čas užitka tako, da uživajte v pustnih pregrehah.

Mi smo naš krof pojedli ob kavi Arabusta Evropa. Pa vi?