info@kave-sveta.si
Razlika med ledeno in hladno kavo. Jo poznate?

Razlika med ledeno in hladno kavo. Jo poznate?

7. aprila, 2017 Pijače

Prvi topli pomladni dni nas spomnijo na še toplejše poletne dni. Morje, sonček in ledena kava. Največkrat jo povezujemo s sladoledom in ogromnim kupom smetane. Torej kaj ločuje ledeno in hladno kavo. Seveda, nekaj stopinj. Ampak to še ni vse…

Najprej spoznajmo kraljico vročih dni, ledeno kavo. Priprava je povsem preprosta in hitra kot tek na 800m. Skuhamo kavo, jo sladkamo in ohladimo. Kavo nalijemo v visok kozarec, dodamo malo mleka, kepico ali dve vaniljevega sladoleda, goro smetane in če smo res drzni še čokoladni preliv.  Prava kalorična bomba, za katero se splača pregrešiti.

Američani poznajo malo drugačno verzijo ledene kave. Priprava te verzije je še bolj preprosta in hitrejša kot tek na 100 metrov. Skuhamo kavo in jo prelijemo čez led. Sami nismo ravno oboževalci takšnega načina priprave, saj vroča kava stopi led. Tako se kava razredči in izgubi tisti pravi okus.

Kaj nastane, ko se združita kava in led? Ledena kava.

Danes smo končno preizkusili tudi hladno kavo. Okus vrhunski, kava sladka in nič vodena ter pripravljena s hitrostjo maratonca. Prednost take priprave je definitivno to, da jo lahko hranimo v hladilniku tudi po en teden. Predstavljajte si zaspana jutra, ko takoj ampak res takoj potrebujete dozo kofeina. Samo odprete hladilnik in že je tu hladna, sladka Arabusta. Super, kajne? Kava ne bo zakislila, saj se kisline izločijo šele ob stiku z vročo vodo.

Glavna razlika med ledeno in hladno kavo se skriva v njeni pripravi. Pri ledeni kavi je kava pripravljena z vročo vodo in nato ohlajena. Pri
hladni pa uporabimo le vodo sobne temperature.

Razmerje 1:2 – 1:5

Kavo smo delali v razmerju 1:3. Lahko izberete različna razmerja, od 1:2 do 1:5. Skodelica grobo mlete kave in 3 skodelice vode sobne temperature. Potrebujete velik kozarec s pokrovom, grobo zmleto kavo in kavni filter.

Še zaključek…

 

Ne zagrenite si življenja s pregrenko kavo. Če kave ne sladkate je to prava poslastica. Ker je pripravljena s hladno vodo in je filtrirana, v sebi zadrži pravo aromo in naravno sladkobo. Uporabili smo kavo Arabusta Tanzanija, ki je že sama po sebi sladka. Hladno kavo lahko zaprto hranite v hladilniku skoraj cel teden tako, da jo priporočamo vsem zaspancem, ki jim zjutraj vedno zmanjka časa za kuhanje kave.