info@kave-sveta.si
Kokosova potica

Kokosova potica

24. januar, 2018 Ob kavi

Slovenska potica je ena od izvirnih slovenskih sladic. Sestavljena je iz vzhajanega testa in polnila, ki je bilo po navadi orehovo. Potico že dolgo časa poznajo skoraj povsod po svetu, kamor so jo zanesli slovenski izseljenci. Tokrat smo jo modernizirali in testo obarvali s pravim kakavom, orehov nadev pa zamenjali s kokosovim.

Zakaj kokos?

  • Ima visoko vsebnost vlaknin,
  • ne vsebuje glutena in je
  • hipoalergenska.

Kava in kokos?

Kava in kokos sta popolna kombinacija. Svežina kokosa nas popelje na rajska otočja ter nam v mislih prebudi poletje. Kava in kakav? Kava in kakav sta sestrična in bratranec, ki povezujeta okuse in arome obeh. Kmalu čokoladno kavo najdete tudi v naši trgovini.

Kot vsaka potica nam vzame kar nekaj časa zato je najbolje, da se je kar lotite.

Testo:

  • 600g moke
  • 50g grenkega kakava
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 100g sladkorja
  • 100g masla
  • 3 rumenjaki
  • 3 dcl mleka
  • Ščepec soli
  • 2 žlici ruma

 

Nadev:

  • 0,5 l sladke smetane
  • 400g kokosove moke
  • 200g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 3 jajca + 3 beljaki
  • Limonina lupinica

 

Najprej zamesimo testo, kot za potico.

Kakav umešamo med moko. Maslo, sladkor in rumenjake raztopimo v toplem mleku. Medtem v malo mleka, kateremu smo dodali žličko sladkorja, raztopimo kvas ter pustimo, da vzhaja. V skledo stresemo moko in naredimo jamico, kamor bomo dodali kvas. Ščep soli damo ob strani, ker sol ne sme priti takoj v stik s kvasom. Vzhajan kvas zlijemo v jamico, dodamo mešanico toplega mleka in zamesimo testo. Pustimo, da vzhaja in medtem pripravimo nadev.

Smetano zavremo in dodamo sladkor z vanilijevim sladkorjem, nastrgano limonino lupinico 1 limone in kokosovo moko. Dobro premešamo in odstavimo. Počakamo, da se ohladi in dodamo tri rumenjake in sneg iz šestih beljakov.

Vzhajano testo razvaljamo in namažemo z nadevom ter zvijemo v potico. Postavimo v pekač in pustimo še slabo uro, da potica ponovno vzhaja. Rahlo jo z nožem prepikamo, da nam med peko ne poči. Pečemo na 180 stopinjah dobro uro. Vmes jo lahko pokrijemo s peki papirjem, da se ne zažge.

Postrežemo ob Kavi Arabusta Tanzanija, saj se s potico odlično dopolnjujeta, saj iz kave izvleče naravno sladkobo.

Dober tek.