info@kave-sveta.si
Štrukeljska gibanica z orehovimi ocvirki

Štrukeljska gibanica z orehovimi ocvirki

28. aprila, 2017 Ob kavi

Tokrat smo se odločili za združitev dveh tipičnih slovenskih jedi: štrukljev in prekmurske gibanice.

Najprej spoznajmo štruklje…

Štruklji so tradicionalna slovenska jed. V različnih izvedbah so poznani v vseh slovenskih pokrajinah in gastronomskih regijah. V Sloveniji je za posamezne vrste štrukljev več narečnih poimenovanj, vendar je najpogostejša uporaba besede štrukelj, ki je povzeta iz avstrijske nemščine Struckel in podobne nemške besede Strudel (zavitek, prvotno vrtinec), ki pomeni jed zavite, polžaste oz. vrtinčaste  oblike. Prva pričevanja o pripravi te jedi segajo že v 16. stoletje, ko naj bi leta 1589 dvorni kuhar v Gradcu zapisal recept za kuhane pehtranove štruklje.

Odlična jed zavite, polžaste oziroma vrtinčaste oblike.

Prekmurska gibanica pa je znana specialiteta prekmurske kuhinje. Sladica je zelo, zelo, zelo kalorična. Za sladico potrebujemo krhko »podplat« in vlečeno »gübe« testo in štiri vrste nadeva: skutin, makov, orehov in jabolčni nadev. Kako torej združiti te dve jedi? Preprosto…

Štrukelj + Gibanica = Štrukeljska gibanica

Za testo štruklja potrebujemo:

  • 30 dag namenske moke za vlečeno in kvašeno testo
  • 1 dl mlačne vode
  • 1/2 dl toplega mleka
  • 1 jajce
  • 3 žlice olja
  • 1/2 žličke soli

Za nadev štruklja potrebujemo:

  • 50 dag skute
  • 1 lonček čvrstega jogurta
  • Ščepec soli
  • 10 dag masla
  • drobtine

Iz sestavin zamesimo mehko testo in ga oblikujemo v kroglo, ga malo premažemo z oljem in pokrijemo s servetom. Testo pustimo počivati vsaj eno uro. Medtem v posodi zmešamo skuto, jogurt ter ščepec soli. Ko je testo odležalo, ga razdelimo na 4 dele in razvlečemo. Nato ga namažemo s stopljenim maslom, posujemo z drobtinami, namažemo s skutinim nadevom in zavijemo. Štruklje kuhamo tesno zavite v rahlo
pomokano bombažno krpo približno 20 minut v vreli vodi. Ko so skuhani jih narežemo na kolobarje.

Štrukeljska gibanica + Orehovi ocvirki = Štrukeljska gibanica z orehovimi ocvirki

Za orehove ocvirke potrebujemo:

  • 3 žlice posebne bele moke
  •  ¼ skodelice orehov
  • 2 žlici mrzlega masla
  • 2 žlici rjavega sladkorja

Orehe zdrobimo na manjše koščke, vendar jih ne zmeljemo v prah. Z rokami zgnetemo moko, orehe, maslo in sladkor, da nastane drobljena zmes podobna ocvirkom. Orehove ocvirke razporedimo po pekaču in jih na 180°C pečemo od 5 – 10 minut oziroma toliko časa, da postanejo zlato rjave barve.

Jed postrežemo z jabolčno čežano in makovim posipom.

Čežano skuhamo iz jabolka, vode, cimeta in sladkorja…Makov posip pa pripravimo tako, da mak zmešamo s sladkorjem.

Jed je res božanska tako, da zavihajte rokave in se lotite priprave.

Zraven priporočamo kavo Arabusta Evropa, ki je ravno prav kremasta, močna in aromatična.

Dober tek!