info@kave-sveta.si
VELIKONOČNE POTIČKE ROŽIČKE

VELIKONOČNE POTIČKE ROŽIČKE

12. aprila, 2017 Ob kavi

Recept za rožičevo potico v naši družini prehaja iz roda v rod. Vsaka generacija ga malo prilagodi, a rezultat vedno ostane enak, aromatična in sočna rožičeva potica. Tokrat kar 12 potičk rožičk. Veliko ljudem peka potice predstavlja strah in trepet, a brez skrbi. Pozabite na strah in se spravite k peki, ker ni lepšega kot vonj sveže pečene potice, ki vzbudi najlepše spomine.

Potrebujemo:

SESTAVINE ZA TESTO:

SESTAVINE ZA NADEV:

·         280 g moke

·         125 ml mleka

·         ½ kocke kvasa (21g)

·         35 g sladkorja

·         2 rumenjaka

·         30 g mehkega masla

·         25 ml sladke smetane

·         2 žici ruma

·         ½ kavne žličke soli

·         25 g masla

·         75 ml mleka

·         80 g sladkorja

·         125 g rožičeve moke

·         50 ml smetane

·         2 beljaka

·         Ščepec soli

·         Pol vaniljinega stroka

Postopek:

Toplemu mleku (ne sme biti prevroč) dodaš sladkor in ½ kocke kvasa. Pustiš vzhajati približno 15 minut, da kvas začne reagirati. Medtem v večjo posodo streseš moko ter v sredini narediš luknjo kamor bomo zlili kvasni pripravek. Moko solimo ob strani posode saj je pomembno, da sol ne pride v stik s kvasom, drugače le ta ne bo dobro vzhajal. Vlijemo kvasni pripravek malo zmešamo z moko ter dodamo ostale sestavine (maslo, rumenjake, sladko smetano in rum). Pri testu bomo uporabili samo rumenjake. Beljake prihranimo, saj jih bomo potrebovali za nadev. Testo stresemo na pomokano površino in začnemo mesiti. Mesimo toliko časa, da testo postane prožno in lepo odstopa od površine. Testo damo nazaj v posodo ter ga pustimo vzhajati na toplem približno 2 uri, dokler se volumen testa ne podvoji.

Medtem, ko testo vzhaja pripravimo nadev.

V posodi segrejemo mleko, kateremu dodamo pol stroka vanilje. Zraven dodamo maslo in pustimo, da se počasi stopi. Ko se maslo stopi vmešamo sladko smetano ter rožičevo moko. Za še bolj aromatičen okus lahko dodamo žlico ruma. Ko se zmes hladi stepemo sneg iz beljakov, katerim smo dodali ščepec soli. V hladno zmes počasi vmešamo sneg beljakov.

Sledi najbolj zabaven del, oblikovanje potice.

Predno se lotimo valjanja testa je dobro, da z maslom močno namastimo pekač v katerem bomo pekli potico. Uporabili sva 2 pekača, z 12 majhnimi modelčki za potico. Tako lahko za velikonočni zajtrk vsakega na krožniku pričaka le njegova majhna potička.

Katero kavo si privoščiti zraven?

Mi si bomo Arabusta Evropo, saj se lepo poda k velikonočnem zajtrku. Vi pa si izberite tisto, ki vam je najbolj všeč.

Lepe velikonočne praznike vam želimo…